Για την υλοποίηση του έργου έχει σχεδιαστεί μια σειρά από δράσεις που θα διασφαλίσουν την επιτυχή ολοκλήρωσή του, επιτυγχάνοντας τους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που τέθηκαν αρχικά.
A Προπαρασκευαστικές δράσεις, εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης και/ή σχεδίων δράσης
Στην κατηγορία των προπαρασκευαστικών δράσεων υπάρχουν πέντε (5) δράσεις. Οι δράσεις αυτές στοχεύουν στη συλλογή όλων εκείνων των στοιχείων, κατά τέτοιο τρόπο που η αξιοποίησή τους θα συμβάλει στην ορθή και επιτυχή υλοποίηση των δράσεων διατήρησης.
Α.1 Σύνθεση και δομή του οικοτόπου 9590*
Α.2 Σύνταξη σχεδίου πυροπροστασίας του οικοτόπου 9590*
Α.3 Εκτίμηση της υγείας και της ζωτικότητας του τύπου οικοτόπου 9590*
Α.4 Αξιολόγηση των επιπτώσεων των δράσεων διατήρησης
Α.5 Προετοιμασία Σχεδίου Δράσης για την υλοποίηση δράσεων διατήρησης
C Δράσεις Διατήρησης
Οι δράσεις διατήρησης αποτελούν το βασικό εργαλείο του έργου, συμβάλλοντας στην άμεση βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9590*, αφού μέσα από την εφαρμογή τους θα αντιμετωπιστούν οι άμεσες επιπτώσεις και απειλές που επιδρούν στη ζωτικότητα και βιωσιμότητα του οικότοπου 9590*. Οι δράσεις διατήρησης διακρίνονται σε δυο κύριους άξονες εφαρμογής: σε δράσεις που θα υλοποιηθούν εντός (in situ) των φυσικών ορίων εξάπλωσης του οικοτόπου και σε δράσεις που θα υλοποιηθούν εκτός (ex situ) των ορίων εξάπλωσής του. Το έργο περιλαμβάνει πέντε δράσεις διατήρησης, των οποίων η μορφή, ένταση και έκταση υλοποίησης καθορίζονται μέσα από τα παραδοτέα των προπαρασκευαστικών δράσεων του έργου.
C.1 Δασοκομικές παρεμβάσεις σε συστάδες Κέδρου
C.2 Αποκατάσταση και εξάπλωση του οικότοπου 9590*
C.3 Προστασία του τύπου οικοτόπου 9590* κατά των δασικών πυρκαγιών
C.4 Μέτρα για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του οικοτόπου 9590*
C.5 Εκτός τόπου διατήρηση του οικοτόπου 9590*
D Παρακολούθηση του αντίκτυπου των δράσεων του έργου
Οι δράσεις αυτές αποσκοπούν στην ανάπτυξη της μεθοδολογίας και την εφαρμογή πρωτοκόλλων/μέτρων παρακολούθησης του έργου και των επιπτώσεων που αυτό θα επιφέρει, σε κοινωνικοοικονομικό και οικολογικό/περιβαλλοντικό επίπεδο.
D.1: Παρακολούθηση και αξιολόγηση της υλοποίησης του έργου, των παρατηρήσεων του και των αποτελεσμάτων του
D.2: Αξιολόγηση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων
D.3: Εκτίμηση των επιπτώσεων στις οικοσυστημικές λειτουργίες
E Ευαισθητοποίηση του κοινού και διάδοση των αποτελεσμάτων
Η ενότητα αυτή αποσκοπεί στην προβολή και διάχυση (διάδοση) των στόχων, των δραστηριοτήτων και των αποτελεσμάτων του έργου στην κοινωνία και σε στοχευμένα σύνολα. Η ανάδειξη της σημασίας και της αξίας του οικοτόπου με τα δάση C. brevifolia, αλλά και η ανάγκη για ανάπτυξη εκείνων των πρακτικών και ενεργειών που μέσα από τη συλλογικότητα θα συμβάλουν στη διατήρησή του, αποτελούν επιδιώξεις των δράσεων που ακολουθούν.
E.1: Σχεδιασμός και εκτέλεση δραστηριοτήτων διάχυσης
Ε.2: Διάδοση τεχνικών θεμάτων
F Διαχείριση έργου
Η διασφάλιση της ορθής υλοποίησης του έργου σε τεχνικό, επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο θα γίνει μέσα από την ανάπτυξη ενός συντονισμένου και ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης του έργου.
F.1 Διαχείριση έργου
F.2 Πρωτόκολλο παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών