LIFE
Μ Η Λ Ι Κ Ο Υ Ρ Ι
Web-design and development: George A. Constantinou
Copyright © 2017 - Department of Forests
Πανεπιστήμιο Φρεντερικ
Στην ορεινή περιοχή του καταπράσινου Τροόδους, σε υψόμετρο 800 μέτρων ξεπροβάλει το πλούσιο σε ιστορία και παραδόσεις Μηλικούρι. Εντάσσεται στην επαρχία Λευκωσίας και συγκεκριμένα στο διαμέρισμα της κοιλάδας της Μαραθάσας. Κοντά στο χωριό βρίσκεται το γνωστό Μοναστήρι της Παναγιάς του Κύκκου, το οποίο δίνει την ευλογία του στον υπέροχο αυτό τόπο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, το Μηλικούρι υπήρχε ήδη κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους. Για την ονομασία του υπάρχουν διάφορες ενδιαφέρουσες εκδοχές: μία από τις επικρατέστερες εκδοχές υποστηρίζει ότι το Μηλικούρι προήλθε από την συνένωση των χωριών της κοιλάδας Διαρίζου, Μήλον και Κούριον, των οποίων οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στον χώρο αυτό για καλύτερη προστασία από τις Αραβικές και άλλες επιδρομές.

Στο χωριό υπάρχουν δύο εκκλησίες, η μία είναι αφιερωμένη στον Αγιο Γεώργιο και η άλλη στον Αγιο Ανδρόνικο και Αθανασία. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι κτίσμα του 1726 και είναι τρίκλιτος βασιλικού ρυθμού ναός. Το δεξί  κλίτος της είναι αφιερωμένο στο Αγιο Μηνά, το μεσαίο είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Ελεούσα και το αριστερό στον Αγιο Γεώργιο. Στο περίφημο εικονοστάσι της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου υπάρχουν ιστορικές εικόνες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η παλαιά εικόνα της Παναγίας της Αγριώτισσας, του έτους 1523, η οποία μεταφέρθηκε στο ναό από το μοναστήρι της Παναγίας Αγρίας ή Αρκάς που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό. Το Μοναστήρι της Παναγιάς Αρκάς εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε μάλλον στα τέλη του 18ου αιώνα.

Μεγάλη ήταν η προσφορά των κατοίκων στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 εναντίων των Αγγλων αποικιοκρατών. Οι πιο στενοί συνεργάτες του Γεώργιου Γρίβα Διγενή, του αρχηγού της οργάνωσης, κατάγονταν από το Μηλικούρι. Τα αγγλικά στρατεύματα στην προσπάθεια τους να συλλάβουν τον Διγενή και την ομάδα του υπέβαλαν τους κατοίκους σε κατ' οίκον περιορισμό για 54 ημέρες. Στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στους ήρωες του απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. Υπάρχει, επίσης, και ένα μνημείο αγνοουμένων, το οποίο ανεγέρθηκε με δαπάνες της Ιεράς Μονής Κύκκου με προτομές των αγνοούμενων χωριανών.

Εξαιρετικής ομορφιάς είναι και το μονοπάτι μελέτης της φύσης "Καττούδια" που βρίσκεται στον δρόμο Πεδουλά-Κύκκου/ Γερακιές-Κύκκου, το οποίο προσφέρει στον επισκέπτη την εμπειρία να περπατήσει κοντά στη φύση και να απολαύσει μια καταπράσινη διαδρομή. Έχει μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων.  Σ 'αυτό μπορεί κανείς να συναντήσει άγρια φυτά, πτηνά και ζώα και αν είναι τυχερός να θαυμάσει τα υπέροχα αγρινά. Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε τη "Λετριά", έναν εντυπωσιακό καταρράκτη μου εμφανίζεται, όταν η βροχόπτωση είναι ικανοποιητική. Από το Μηλικούρι, επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε την κοιλάδα του Διάριζου, μιά σπάνιας ομορφιάς τοποθεσία, καθώς και το γεφύρι του Τζιελεφού, το οποίο βρίσκεται κοντά από το χωριό. Την Άνοιξη στις πλαγιές των βουνών ξεχωρίζουμε τις μυρωδάτες αγριοτριανταφυλλιές και τις αμυγδαλιές που σκορπίζουν τα χρώματα και τα αρώματα τους. Στο χωριό υπάρχει ξενώνας που λειτουργεί χειμώνα-καλοκαίρι, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει τους επισκέπτες.  

Μια περιήγηση στο εσωτερικό του χωριού θα σας μείνει επίσης αξέχαστη. Μπορείτε να περπατήσετε στο χωριό και να απολαύσετε κυπριακό καφέ και γλυκό του κουταλιού στα παραδοσιακά καφενεία, καθώς και τον εκδρομικό χώρο Κομιτιτζή. Μπορείτε ακόμη να επισκεφτείτε την φιλόξενη πλατεία του χωριού την οποία σκιάζει ο αιωνόβιος "γερο-πλάτανος", όπου θα σας μαγέψει από την ομορφιά του.

Με γνώμονα την αγάπη τους για τον τόπο τους, τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Μηλικουρίου, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Αποδήμων και το Χριστιανικό Σύνδεσμο Γυναικών Μηλικουρίου, εργάζονται μεθοδικά για την εκτέλεση διαφόρων έργων στο χωριό, καθώς και εκδηλώσεων, τα οποία το βοηθούν να αναπτυχθεί και να προβληθεί. Οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο χωριό είναι και αυτές του Δεκαπενταύγουστου, η οποίες διαρκούν 10 περίπου ημέρες, καθώς και η καθιερωμένη πανήγυρις του Αγίου Μηνά στις 11 Νοεμβρίου.

Στοιχεία Επικοινωνίας
KΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΗΛΙΚΟΥΡΙΟΥ
2864, Μηλικούρι
ΤΗΛ: 99729452 - 99620068
FAX: 22942452
Email: avraamelias@gmail.com

Φωτογραφίες από: © Κοινοτικό Συμβούλιο Μηλικούριου